Kundeservice

Hva kan vi hjelpe deg med?

Eller ring oss på 4000 33 55

Hvordan bli bedre på Googlesøk

De fleste av oss benytter søkemotorer i en eller annen grad, og gjerne daglig. Har du noen gang tenkt på hvor mange søk du noen gang har gjort på nett? Selv bruker jeg Google mye, det kan være i alt for å finne tips til middager, kundeomtaler på et produkt jeg lurer på å kjøpe - eller til komplekse problemstillinger.  

Google har toppet listen over mest populære søkemotorer i mange år, men fortsatt er det mange som kanskje ikke alltid finner det de faktisk leter etter når de søker. Man tenker gjerne at det er noe av det enkleste, du har sikkert hørt frasen «kan du ikke bare Google det?»  før, og i det aller, aller fleste tilfeller kan man enkelt «google» seg frem til et svar. Men hva om du ikke finner det du ser etter, begynner du da å bla videre til side 2 og 3 i søkeresultatet - eller omformulerer du søket ditt? 

Det er mange muligheter i Google, og hvordan Google presenterer søkeresultatet ditt er avhengig av mange faktorer, uten at vi skal gå så mye inn på dette, men for de som kanskje ikke tenker å bli eksperter kommer et par nyttige tips her. 

Søk i lengre fraser, ikke bare enkeltord

Jo mer man gir Google av spesifikke ord som «hører sammen» - jo mer nøyaktig søkeresultat vil du kunne få tilbake. Ser du for eksempel etter en raseoversikt på langhårede katter vil «langhåret katt» gi mange flere, og upresise resultater, enn om du skriver eksempelvis «Langhåret katt rase». Tenk på hvilke ord i søkefrasen din som er nøkkelordene, hvilke er det som trigger det du faktisk er på jakt etter. 

Googlesøk eksempel

 

katteraser Googlesøk eksempel

Har du en problemstilling kan du gjerne skrive hele setningen, fremfor å luke ut enkelte ord. Jo mer presis, jo mer filtrerer Google bort søkeresultater som de anser som ikke er av verdi for deg.

Se for deg hvem som kan ha forfattet det du ser etter

Kanskje et litt vanskelig punkt, men prøv å se for deg hvordan de som har produsert det du ser etter har produsert det. Hvilke ord og uttrykk ville de benyttet? Bruk disse for å øke sjansen for treff.

Søk på spesifikke nettsider, filer - eller inkludering og ekskludering av ord i søket 

I noen tilfeller vet vi allerede hvilket nettsted svaret vårt befinner seg på, og kanskje også hvilke nøkkelord. Da er det ingen problem å tydeliggjøre dette for Google. Ved å skrive site: foran en nettadresse markerer man dette som stedet søkemotoren skal lete. Eksempelvis kan man skrive site:innit.no webutvikling for å få opp relevante søkeresultater mot søkeordet «webutvikling» på innit.no.

Er du på jakt etter en spesifikk filtype, kan du markere dette i søket, slik som f.eks. filetype:pdf kattemagasin. Hermetegn rundt søkeordene hjelper på nøyaktighet, slik at Google ikke automatisk endrer det til "Mente du ###?". For ord du krever skal være med i søket kan du sette + (plusstegn) foran, og ord du ikke ønsker skal dukke opp i søkeresultatet kan du sette - (minustegn) foran.

Utvid søkeresultatet ved å søke på engelsk

Norske søkeresultater kan i noen tilfeller være begrenset, eller uaktuelle for det du faktisk leter etter. I slike tilfeller er det lurt å gjennomføre samme søket på engelsk. 

Bruk Google til mer enn bare «rene» søk?

Google er full av kunnskap, og har gjerne svaret på det meste. Derfor er det et par andre ting du som kan være kjekt å vite at Google gir deg et raskt svar på.

  • Kalkulator
    Visste du at ved å skrive et regnestykke i Google har du fasiten før du nesten rekker dra frem kalkulatoren? Bruker du en nettleser som Google Chrome vil den også presentere fasiten din 
  • Valutakalkulator
    Ønsker du kjapt å sjekke valutakurs, kan du skrive 100 nok to usd for å få kursen på amerikanske dollar. Dette fungerer med den valutaen du måtte ønske å søke opp i.  
  • Rettskriving
    Du har kanskje vært borte i Google retter på søket ditt med «Mente du XXX» om du skriver feil? Google fungerer nemlig ofte ganske greit for å sjekke stavekontroll på ord du er usikker på. Autoutfyllingen er også ofte behjelpelig med å finne ordet du er ute etter.

Kontakt oss

Storhamargata 44
2317 Hamar

4000 33 55

post@innit.no

Innit ASOrg.nr: 983 398 308 MVA

Navnet ditt

E-posten din

Telefonnummeret ditt

Din beskjed

Her finner du oss

Innit har sitt hovedkontor på Hamar, samt avdelingskontor på Lillehammer og i Vestfold

Hamar
Storhamargata 44
2317 Hamar

Lillehammer
Jernbanegata 13
2609 Lillehammer

Vestfold
Østre Kullerød 5
3241 Sandefjord